Els Comuns, per una ciutat resilient a l’emergència climàtica
L’avenç de l’emergència climàtica provoca un augment sostingut de les temperatures amb episodis de calor extrema cada cop més freqüents durant els mesos d’estiu, amb períodes més llargs i més intensos.
A Catalunya, aquesta realitat ja no és una amenaça futura, sinó una crisi present que afecta directament la salut de les persones, la qualitat de vida i la cohesió social, especialment a les zones urbanes més densificades i als barris amb menys infraestructura verda. Sant Feliu de Guíxols no és cap excepció i pateix els episodis provocats pel canvi climàtic, entre ells les fortes onades de calor, sobre tot els mesos d’estiu.
Els Comuns consideren que l’oferta actual de refugis climàtics és poc eficient, que la coordinació entre el CAP i Serveis Social és millorable i que hi ha zones de la ciutat amb una important falta d’arbrat i de fonts públiques
La proposta que portarà Guíxols des del Carrer – En Comú Podem al Ple municipal d’aquest mes de juliol s’articula a partir de sis punts principals:
- Impulsar una campanya informativa orientada al conjunt de la ciutadania sobre els riscos per a la salut i les mesures preventives que cal prendre davant les onades de calor.
- Revisar els protocols de coordinació entre el centre d’assistència primària, serveis socials i el projecte RADAR, amb l’objectiu d’identificar i protegir persones amb malalties cròniques, amb diversitat funcional o en situació de soledat.
- Configurar la xarxa municipal de refugis climàtics a partir de quatre espais: Centre Cívic Vilartagues, Centre Cívic Tueda, Biblioteca Municipal i Museu de la Ciutat. Inscriure aquests espais en el registre de refugis climàtics del Departament d’Interior. Fer-ne una correcta difusió i senyalització.
- Garantir la protecció de la salut laboral del personal municipal davant les altes temperatures, amb protocols específics consensuats amb la pròpia representació dels treballadors/es.
- Contemplar una visió de naturalització dels espais públics, avançant en l’estudi i aplicació de mesures per a naturalitzar l’espai urbà.
- Garantir que totes les fonts públiques d’aigua potable de la ciutat funcionin correctament.
