Sense processó del Carme a Sant Feliu: El sector pesquer no està per festes
La Confraria de Pescadors de Sant Feliu de Guíxols ha decidit enguany no fer cap activitat per celebrar la seva patrona, la Verge del Carme.
És tradicional que a les poblacions pesqueres es celebri la processó marítima i d’altres activitats lligades a la Patrona dels pescadors, el mateix 16 de juliol o el cap de setmana següent; però aquest any els pescadors ganxons s’han plantat i han decidit no celebrar la seva festivitat.
En un comunicat amb el títol “El sector pesquer no està per festes“, els pescadors de Sant Feliu de Guíxols, “cansats de l’excés de burocràcia que afecta el sector primari, les contínues inspeccions que pateixen i la manca de resposta de les administracions a les demandes del sector, hem acordat no celebrar enguany ni la processó ni cap acte de celebració, per així donar visibilitat al descontent del sector pesquer”.

El secretari de la Confraria ganxona assegura que estan “cremats” de tots els pals a les rodes que els posen les administracions, un dard que sembla llençar cap a la Capitania Marítima de Palamós, escassa de personal i amb dificultats per establir-hi comunicació.
Aquesta negativa a celebrar la festivitat del Carme és un acte de protesta exclusiu dels pescadors ganxons que no es fa extensiva a d’altres confraries.

El que sí que és comu a totes les Confraries és la campanya “Per una Mediterrània amb pescadors”, manifest comú que pretén donar visibilitat al compromis històric del sector amb la sostenibilitat i la cogestió amb actes arreu de la costa catalana com ara neteges del fons marí, retorn de peix immadur a l’aigua, neteja de flora marítima de les xarxes, respecte a les vedes, …
El lema també forma part d’un manifest en què el sector reclamar la revisió del Pla Multianual del Mediterrani (MAP), el retorn del dret a pescar tonyina vermella, una política pesquera comuna més justa i adaptada i una simplificació normativa i protecció del sector davant la competència de productes de tercers països, i alhora serveix per alertar de la pèrdua de flota i de relleu generacional si no es prenen mesures urgents.
I és que tal i com diuen els mateixos pescadors, “el futur de la pesca a Catalunya passa per la implicació de les institucions i el reconeixement real de la feina del sector pesquer artesanal i arrelat al territori”.