Reflexions de l’apagada elèctrica total

AMIC |

Autor: happyphoton. iStock/GettyImages Plus.

Depenem de l’electricitat…


Per entendre parcialment el que ha passat, hi ha alguns conceptes bàsics. Un és la freqüència del sistema elèctric, que a Europa es manté coordinadament en 50 Hz. Aquesta freqüència està intrínsecament lligada a la inèrcia dels generadors síncrons —com els de les plantes nuclears, de cogeneració, de gas, carbó, petroli, solar tèrmica i hidràulica—, la massa rotatòria de la qual proporciona estabilitat. Per contra, les tecnologies basades en energia solar fotovoltaica i eòlica depenen de convertidors electrònics que, llevat de configuracions específiques, no contribueixen actualment a la inèrcia del sistema. Un altre criteri essencial per avaluar les tecnologies energètiques és la capacitat de gestió: la possibilitat d’ajustar ràpidament la producció segons la demanda. Així, encara que l’energia nuclear proporciona estabilitat quant a inèrcia, la rigidesa operativa impedeix que actuï amb agilitat en situacions d’emergència o canvis operatius. Passades 48 h del 0 a la xarxa, redactava aquestes línies i continuem sense operació nuclear. Contrari a alguns discursos alarmistes, el 28 d’abril no va ser el dia amb més generació renovable. Jornades anteriors properes, com el 16 i el 17 d’abril, van registrar un percentatge més gran d’energia verda a les hores centrals del dia. A més, ahir l’energia nuclear estava parcialment operativa, aportant més de 3,5 GW al sistema (dels 7,1 GW totals instal·lats). El factor diferencial del 28 d’abril va ser un altre: l’absència d’energia hidràulica al mix elèctric, malgrat la disponibilitat d’embassaments plens gràcies a les pluges recents. És a dir, la hidràulica entra no en funció d‟una lògica d‟operació del sistema, sinó sota un criteri d‟oportunitat econòmica. D’entrada, potser és el moment de posar sobre la taula que actius han de passar a operar en benefici del sistema i no dels interessos d’explotació privats. Ja és el cas real a altres països. La resposta a l’incident del 28 d’abril ha de ser reflexiva i orientada cap al futur, no reactiva ni basada en interessos particulars.

Punts a tenir en compte:

Mix energètic equilibrat: Hem de prioritzar un conjunt de fonts energètiques que siguin netes, rendibles, robustes i gestionables. Si entenem que la generació renovable és estratègica, amb un lideratge clar d’eòlica i fotovoltaica, la hidràulica emergeix com la tecnologia renovable clau, per la seva capacitat de respondre ràpidament a variacions de la demanda.

Emmagatzematge i sistemes distribuïts: És imprescindible accelerar el desplegament de sistemes d’emmagatzematge, tant de bateries com d’hidràulica reversible, i promoure l’autoconsum intel·ligent, capaç d’operar de manera aïllada en moments puntuals.

Ciberseguretat i digitalització: Tan grans plantes com petites instal·lacions s’han d’adaptar als estàndards de protecció de dades i ciberseguretat que exigeix ​​la integració de múltiples recursos al sistema. I han de gestionar les vostres dades i operació des de la UE.

Més interconnexions: Aquest és un debat que pot resultar controvertit. Més interconnexions per exportar energia, o més interconnexions per donar robustesa al sistema. En qualsevol cas, un sistema amb un fort component renovable, si a més vol ser robust, necessita una millor interconnexió. Les altres opcions són clares: més dependència dels combustibles fòssils i més emissions. O més renovables sense interconnexió, però menor robustesa del sistema.

L’apagada del 28 d’abril ha de ser sobretot un punt d’inflexió per reforçar les nostres fortaleses, corregir les nostres vulnerabilitats i avançar cap a un sistema energètic més intel·ligent, just i sostenible.

Resum de Francesc Mauri d’un article de Joan Herrera, exdirector d’IDAE, Institut Diversificació i Estalvi Energètic.

Fes córrer aquest article!

ARTICLES RELACIONATS

L’acudit

Autor: Manel Fontdevila /AMIC Fes córrer aquest article!

Pals o Palos?

Corre la teoria que l’expedició de Cristòfor Colom a Amèrica va salpar des del port…

ARTICLES MÉS VISTOS