Porta Ferrada: un festival car, poc solidari, amb benefici privat i subvencions públiques
El Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va aprovar dilluns el nou plec de condicions del Festival Porta Ferrada per a les properes tres edicions, del 2026 al 2028.
El nou contracte estableix que l’aportació solidària mínima que ha d’abonar l’adjudicatari sigui del 0.1% de la recaptació per entrades venudes. Això representa, de mitjana, uns 2.500 euros per cada edició.
Aquest retorn cap a la ciutat amb finalitats socials és clarament insuficient, perquè cada edició del Festival es tanca amb un superàvit important i perquè l’empresa adjudicatària rebrà cada any una important aportació de diners públics, no només els 300.000 € per edició de l’Ajuntament, sinó que també altres fons procedents de la Generalitat i la Diputació.
Guíxols des del Carrer ha plantejat, sense èxit, l’increment de l’aportació solidària, la millora de la relació amb l’entitat Apropa Cultura, la limitació del preu màxim de les entrades i l’accés a punts d’aigua gratuïts.
Un altre aspecte millorable del nou contracte és la relació entre el Festival i Apropa Cultura (entitat que ofereix entrades d’espectacles i d’activitats culturals a preus accessibles per a persones en risc d’exclusió social o amb diversitat funcional, que no poden accedir als preus de mercat). No queda determinat quin percentatge de l’aforament de cada espectacle s’haurà de destinar a la tarifa reduïda de l’Apropa Cultura, ni tampoc que aquesta estigui present en tots els espectacles que es programin. Llavors passa, com ha passat en edicions anteriors, que en aquells espectacles de gran format que l’empresa concessionària sap que omplirà, no es destina cap percentatge de les entrades a la tarifa Apropa Cultura.
La formació dels Comuns considera que situar la mitjana del preu màxim per espectacle en 80 euros és car, més encara si es vol que el Porta Ferrada sigui un festival popular a l’abast de tothom, i que s’hauria de regular el preu màxim per cada espectacle, en lloc d’un preu mig pel conjunt de tots els espectacles.
Finalment, i davant les situacions extremes de calor a l’estiu cada cop més freqüents, Guíxols des del Carrer – ECP volia que en els concerts de gran format que es fan en el Guíxols Arena quedés garantit l’accés gratuït a l’aigua per evitar incidents relacionats amb la deshidratació. Els comuns s’han abstingut en la votació final.
