La uruguaiana Helena Corbellini va presentar la novel·la “Farmakeia” a la Biblioteca Municipal
Redacció |
La darrera obra de Corbellini es revela com una teranyina asimètrica construïda de relats connexos, alguns més extensos que altres, on l’autora va teixint històries i les enllaça. És per això que requereix una lectura atenta per poder connectar amb el que passa a cada moment. Farmakeia és una obra artesanal.
Els escenaris que es presenten són diversos i multiformes. Destaca un escenari principal, Malàngel, un poble que pel nom sembla que tot estigui destinat a ser tragèdia.
En aquest univers complex de simplicitat aparent les grans protagonistes de la novel·la són les dones. La sororitat, aquesta relació entre les dones especialment en la lluita pel seu apoderament, és una constant en aquesta obra literària.
Radicada a Sant Feliu de Guíxols des de fa alguns anys, la novel·lista va donar a conèixer “Farmakeia”, la seva setena novel·la
Farmakeia s’enfoca a les relacions humanes, és una obra d’accions humanes. Hanna Arendt sentenciava que l’ésser humà és acció i l’acció és el mitjà pel qual es distingeix dels altres com a éssers únics. Aquesta és la riquesa de contingut.
Ressona a Farmakeia un humanisme existencialista, en sentit sartrià, l’individu, amo de la seva existència, totalment responsable dels seus actes; aquesta llibertat de triar que acaba sent una terrible responsabilitat i pot provocar angoixa existencial. La medicalització del patiment humà és un tema molt actual que l’autora presenta de manera peculiar. El pharmakon pot ajudar a fer que la vida sigui més suportable.
Admirable la creativitat de l’autora, del no-res construeix un món. Al món de Farmakeia tot el que passa, commou.
Lis Brusa