El Rat Penat salva la pell
Aquesta matinada, més tard de la una, s’ha declarat un incendi a la zona de la Vall de Les Comes, just al camí asfaltat que va de la Ronda de Ponent fins a l’encreuament que s’endinsa al bosc pel sender GR 92.1.
Concretament, l’incendi ha començat just davant del Museu del Rat Penat, i gràcies als Bombers i al fet que l’asfalt ha actuat de tallafocs, no ha anat a més.

Per sort, el foc no ha destruït la casa del Rat Penat, que l’artista Josep Almar vol donar a la ciutat

Aquest matí ens hem acostat a la zona de l’incendi i hem pogut parlar amb l’artista i artesà Josep Almar, el Rat Penat, que ha temut per moments per la seva integritat i la de la seva casa-museu i que ens ha explicat que precisament estava treballant al taller quan el foc ha començat, i que tot sembla indicar que es tracta d’un foc provocat.
Almar vol deixar a la ciutat la seva casa-taller per tal que sigui un Museu reconegut, visitable i legal. Tot i que fa uns anys, amb Joan Alfons Albó d’alcalde, semblava que ho tenia força embastat per tal que així fos, la legalització no va ser possible en aquell moment i el següent govern ho va deixar córrer. Ara mateix, tot sembla indicar que si no hi ha un canvi de rumb i de voluntat política, Sant Feliu perdrà l’enèsim projecte cultural nascut del poble.
És molta la gent, de casa i de fora, que sent curiositat per visitar la casa de l’artista, i Almar rep grups, tant joves com gent gran, que la visiten. En època escolar no és estrany veure-hi classes senceres d’alumnes dels centres escolars de la ciutat.

Poc manteniment dels camins, problemes al bosc
Cada dia, són molts els propietaris de terrenys rurals que passen dificultats per accedir al tros o a la barraca degut a la manca de cura dels camins, i tampoc no és tasca fàcil pels excursionistes o caminants que surten a fer salut, a passejar els gossos o a cercar la tranquil·litat de la natura. I a més, causa incendis.

Però, és clar, si la deixadesa ja és ben evident a la via pública urbana, en què una bossa d’escombraries deixada en una paperera (fet detestable!) o al costat dels contenidor pot estar-s’hi diversos dies sense que cap treballador de la neteja se l’emporti, què pot passar a la zona rural, on els abocaments passen dia sí dia també des de fa una colla d’anys i ningú no pren decisions al respecte, segurament perquè la ruralitat no ven o no és prou digna de sortir en fotografies?
I és que, actualment, si no hi ha fotos i luxe, sembla que els projectes, per més seriosos que siguin, com el del Museu del Rat Penat, si venen des de la ciutadania sempre son menystinguts.
Si realment des del govern es vol “transformar la ciutat”, tal i com va dir l’alcalde en el debat d’aquesta setmana a Ràdio Capital, el que cal primer és mantenir les coses bones que fan de Sant Feliu un lloc peculiar per viure-hi i visitar-lo i, sobretot, cuidar el que tenim – també l’entorn- i no pas tapar la deixadesa amb obres faraòniques plenes de formigó o promeses per al ciutadà que queden en els calaixos, els arxius i les hemeroteques.