El Museu de la Joguina
El proper 11 d’agost se celebrarà el 25è aniversari del Museu de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols i, per això, hem visitat el Museu i el seu propietari, en Tomàs Pla.

HISTÒRIA DE LA JOGUINA
Antigament els joguets eren de fusta o de fabricació casolana. Més tard, amb la llauna, el artesans els van poder fabricar a gran escala i la indústria de la joguina va començar a Alemanya a mitjans del segle XIX. A Catalunya, concretament a Barcelona, va arribar a finals del segle esmentat. L’època d’or de les fàbriques de joguines va ser entre 1910 i fins la Guerra Civil. Acabada la Guerra Civil, el 1940, hi hagué un ressorgiment i es fabricà la primera joguina de plàstic el 1952, de marca Payá, que s’anomenava “Arrecaballito”. Sobre aquestes dates, el Japó n’era una potència. Amb la mort del general Franco, van començar a arribar joguines estrangeres i moltes fàbriques espanyoles van plegar. Payá, el 1984 va passar a ser una cooperativa i a l’any 2011 van lliurar les claus de la fàbrica a l’Ajuntament d’Ibi, que ho ha convertit en un museu.

EL MUSEU DE SANT FELIU
La visita està estructurada de tal manera que es puguin veure les peces per ordre cronològic. Des de les més antigues, datades dels anys 1870, fins a les més modernes, De manera que es pugui fer un recorregut per la història espanyola dels darrers 150 anys, a través de les seves joguines.

A la planta baixa hi trobarem la botiga del museu, la sala 1, que comprèn joguines entre 1870 i 1940 i la sala 2, joguines de 1940 a 1960. Al primer pis hi ha la sala 3, que té joguines entre 1960 i el 2000, i la biblioteca, que acull llibres relacionats amb el món de les joguines: antics catàlegs de fabricants, llibres de joguines, llibres de contes per a nens, còmics, etc.
Va ser cap a finals de 1998 quan a en Tomàs Pla li va sorgir la idea de crear un Museu de la Joguina aprofitant l’edifici que tenia a la Rambla Vidal, 46, però quedava petit. El 1999 va esdevenir l’oportunitat de comprar l’edifici del costat, el número 48-50, per poder fer el museu de forma complerta. Amb 6 mesos d’arranjaments es va poder concretar aquesta idea, i l’11 d’agost del 2000 es van obrir les portes al públic.
Com que havien passat vint anys i, al final, les noves normatives no es complien, en Tomàs va optar per l’edifici de la mateixa Rambla, número 14, per poder complir-les. S’ha fet un nou conveni amb l’ Ajuntament per tal que les escoles i els instituts de Sant Feliu de Guíxols puguin fer visites guiades pels seus alumnes, així com xerrades-conferències amb estaments com el Casal de Tueda i la Residència Surís. Des del 2004 el Museu té el segell de qualitat del SICTED, depenent del Ministeri de Turisme de Madrid i del Consell Comarcal, fent cursets de reciclatge i de millora continua.

LA COL·LECCIÓ
Tomàs Pla fa més de 40 anys que col·lecciona joguines. La seva afició va començar amb la construcció d’una maqueta, d’un tren elèctric, l’any 1982, que el va comprar a la nostra ciutat. Ignasi Griñón va ser el dissenyador i constructor de la maqueta.
Té més de 10.000 joguines, datades entre 1870 i 1985, majoritàriament de fabricació espanyola, i exposades al públic en té 3.500.

ELS VISITANTS
Les visites solen ser molt variades i pintoresques. En Tomàs comenta que li va venir una família de russos amb les criatures i la traductora, que tenien un llibre-catàleg de nines, i li van portar. La sorpresa va ser que no era de matrioskas (les típiques nines de souvenirs) sinó que tenien un gran ventall de nines de tots tipus, i completament desconegudes aquí.
Sobretot, venen persones de llengua francesa. Alemanys i anglesos, no tant. La gent troba molt original que hi hagi un museu dedicat a la joguina. A Catalunya tenim aquest de Sant Feliu i el de Figueres. Arreu d’Espanya no n’hi ha cap amb la categoria d’aquests dos catalans.

L’ANIVERSARI
Com que l’11 d’agost d’enguany es celebrarà el 25è aniversari del Museu de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, com a primícia, el museu comptarà amb una peça nova, un autòmat del 1935. La celebració serà a les 22:30 h de la nit amb un preu especial, i haurà un refresc i un regal sorpresa per als assistents.
L’horari de visita per aquest estiu és de dilluns a dissabte de les 10 del matí fins a les 13:30 del migdia i de les 5 de la tarda a les 9 de la nit. Diumenges i festius, d’11 del matí a 2 del migdia.

Fotos: Robert Remus.